Malcolm Muggeridge

Autor: Marek Říčan - Číslo: 2010/4 (Osobnosti)

Redakčně zkráceno.

Proslulý britský novinář, satirik, spisovatel, dramatik, rozhlasový a televizní moderátor, od jehož úmrtí uplynulo letos dvacet let, začínal jako agnostik a stal se rozhodným obráncem křesťanství.

Narodil se v roce 1903 v Croydonu. Vystudoval přírodní vědy (1924) na Selwyn College v Cambridgi. Působil jako lektor anglické literatury v Indii na Union Christian College (1924–1927) v Alwayi (ve státě Kérala) a v Káhiře na Egyptské univerzitě (1928–1930).

Později získal místo korespondenta listu Manchester Guardian v Moskvě (1932–1933). Tam se rozplynuly Muggeridgovy idealistické představy o komunismu. Začal ověřovat pravdivost zpráv o hladomoru na Ukrajině, o čemž napsal sérii článků. Jejich uveřejnění bylo o několik měsíců opožděno – Západ smýšlel o Sovětském svazu velmi nekriticky a naivně. Roku 2008, v 75. výročí hladomoru, byl Muggeridgovi prezidentem Juščenkem udělen Řád svobody in memoriam.

Za druhé světové války Muggeridge pracoval v informačních službách, od r. 1942 jako falešný vicekonzul v Lourenço Marques, dnešním Maputu, hlavním městě Mosambiku. Později se stal styčným důstojníkem v Alžíru a poté v Paříži.

Po válce působil v několika listech (Calcutta Statesman, Evening Standard, Daily Telegraph), vydával satirický ilustrovaný Punch. Působil rovněž v rozhlase a v televizi (pořady: Panorama, Let Me Speak, Appointment With).

Od druhé poloviny šedesátých let začíná hrát v Muggeridgově životě a práci stále významnější roli křesťanská víra. V tomto období vystupuje proti sexuální uvolněnosti, užívání drog a antikoncepčních prostředků. V roce 1966 byl zvolen rektorem Edinburské univerzity. Na tuto funkci však počátkem roku 1968 rezignoval, jelikož odmítl podpořit iniciativu bezplatné distribuce antikoncepčních tablet mezi studenty. V roce 1969 natočil dokumentární film o Matce Tereze, jenž vyšel i v knižním zpracování. Muggeridge se zasloužil o medializaci její práce a osoby, jakož i řádu Misionářek lásky.

Dne 27. 11. 1982 vstoupil se svou manželkou do římskokatolické církve.

Muggeridge byl literárně činný od 30. let. Významem svého apologetického díla je přirovnáván k G. K. Chestertonovi a k C. S. Lewisovi. Jeho kritika soudobých jevů nese v mnohém ohledu prorocké prvky.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|