Údaje o pronásledování křesťanů

Autor: CSI - Číslo: 2010/1 (Dokumenty)

Odhaduje se, že ročně přijde ve světě asi 175 000 lidí o život, protože se hlásí k Ježíši Kristu. To hrůzné číslo mrtvých je jen špičkou ledovce. 200 až 250 milionů našich bratří a sester musí denně snášet diskriminování a sociální omezení až po kruté pronásledování, věznění, mučení a vraždění. Pravděpodobně 80 % pronásledovaných pro víru žije v zemích s nejsilnějším pronásledováním.

Rozsáhlou dokumentaci ročně aktualizuje pomáhající křesťanská organizace Open Doors. Poskytuje přehled podle jednotlivých zemí, ve kterých jsou křesťané pro svoji víru pronásledováni nebo musí počítat se sociálními dopady. Takzvaný index pronásledování dává také možnost sledovat vývoj v příslušných zemích. Bohužel ve světovém přehledu nelze pozorovat žádné zlepšení.

Je zřetelné, že pronásledování křesťanů je živeno v totalitních a fundamentalistických státech. Především v komunistických a islámských zemích. K pronásledování katolických duchovních dochází však i v převážně katolických zemích, jako je Kolumbie, neboť se zastávají bezzemků. Ani Evropa není zcela „čistá“. Ve více než 50 zemích světa čelí křesťané minimálně společenským nebo sociálním omezením.

Z bulletinu CSI – Křesťanská mezinárodní solidarita, 5/2008. – Kongregace pro evangelizaci národů každoročně uveřejňuje prostřednictvím tiskové agentury Fides aktuální martyrologium – seznam kněží, řeholnic a laiků, kteří byli zabiti při hlásání evangelia.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|