K Světovému dni misií 2009

Autor: Benedikt XVI. - Číslo: 2010/1 (Dokumenty)

Budoucnost nového stvoření již nyní září v našem světě a rozžíhá naději nového života – i když zatím zakoušíme rozpory a utrpení.

Posláním církve je „nakazit“ touto nadějí všechny lidi. Proto Kristus povolává, ospravedlňuje, posvěcuje a posílá své učedníky hlásat Boží království, aby se všichni lidé stali Božím národem. Neměnným základem života církve se musí stát univerzální misijní poslání.

Církev musí pokračovat v Kristově službě světu. Její poslání a její služba není vyměřena materiálními potřebami nebo dočasnými potřebami duchovními, ale transcendentní spásou, která se uskuteční v Božím království (Evangelii nuntiandi, 27).

Chci „znovu potvrdit, že pověření evangelizovat všechny národy představuje základní poslání církve“ (Evangelii nuntiandi, 14), úkol a poslání, které je v rozsáhlých a hlubokých proměnách dnešní společnosti ještě více urgentní. Je to záležitost věčné spásy člověka, konce a samotného naplnění lidských a světových dějin.

Vzpomínám v modlitbě na všechny, kteří svůj život výhradně zasvětili evangelizaci. Zvláštní zmínka patří místním církvím a těm misionářům a misionářkám, kteří vydávají svědectví a rozšiřují Boží království v situacích, kdy jsou pronásledováni, utiskováni, společensky diskriminováni, vydáni do vězení, posláni na mučení nebo na smrt.

Podíl na Kristově poslání s sebou nese, že hlasatelé evangelia mají stejný úděl jako jejich Mistr: „Vzpomeňte si na slovo, které jsem vám řekl: Sluha není nad svého pána. Jestliže pronásledovali mne, i vás budou pronásledovat“ (Jan 15,20). Církev se ubírá stejnou cestou a podstupuje stejný úděl jako Kristus, protože nejedná na základě lidského rozumu a nepočítá s užitím moci, ale následuje cestu Kříže a v synovské poslušnosti Otci se stává svědkem a společníkem na cestě lidstva.

Ovšem je nezbytné připomenout, že evangelizace je dílem Ducha Svatého a že ještě před činností je svědectví a vyzařování Kristova světla (Redemptoris missio, 26) v místní církvi, která vysílá své misionáře a misionářky. Proto prosím všechny katolíky, aby vzývali Ducha Svatého – aby v církvi rostlo nadšení pro misie, pro šíření Božího království, pro podporu misionářů a misionářek a křesťanských komunit, které se zde přímo angažují anebo jsou v nepřátelských oblastech a pronásledováni.

29. června 2009 (výňatky z poselství); http://tisk.cirkev.cz.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|