Knihy o psychologii

Číslo: 2007/1 (Recenze)

Současný člověk žije ve velmi náročných životních situacích a ve složitých společenských, ekonomických a stále obtížnějších ekologických podmínkách. Vyrovnat se s procesem narůstajících změn, které se často dotýkají i systému hodnot, nebývá pro jednotlivce i celé skupiny snadné. Ubývá životních jistot a jsou ohroženy i základní integrující faktory lidské osobnosti, např. víra, mezilidské vztahy atd. V pastorační praxi se stále častěji naráží na důsledky těchto změn: objevují se pestré neurotické syndromy, většinou vyvěrající z dlouhodobých, chronických zátěžových situací, narušených vztahů, pocitů nejistoty a opuštěnosti. Problematika z pomezí psychopatologie a psychiatrie je dosti častá zejména u stárnoucích a starých lidí. Tyto vlivy zasahují i do struktur chování a postojů věřících křesťanů (laiků, řeholnic i kněží). Práce zpovědníků s penitenty nutně vyžaduje porozumění zejména rozkolísaným, unaveným a pod různými tlaky a napětími žijícím jednotlivcům.

Dnešnímu člověku usnadňují orientaci v problémech — psychologických, sociálněpsychologických, z oblasti životní filosofie i víry — poznatky psychologických věd. Je nutné těchto poznatků využívat účinněji než dosud zejména v pastoračním poradenství a náboženské výchově, v zájmu zdravého růstu osobnosti a nedeformovaného duchovního života. I když si uvědomujeme hranice profánní vědy v oblasti duchovního života, je žádoucí osvojit si v dostupné míře všechno, co prospívá hlubší reflexi víry, růstu a zvelebení Božího stvoření.

V zahraničí existuje poměrně rozsáhlá literatura z oboru pastorální psychologie a pastorální medicíny. V naší situaci se nic takového nevyskytuje, pochopitelně. Nicméně v posledních letech vyšlo u nás několik prací obecné povahy, které by neměly zůstat bez povšimnutí. Několik slov aspoň o dvou z nich.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|