Anotace

Číslo: 2007/1 (Recenze)

František Hyhlík — Milan Nakonečný, MALÁ ENCYKLOPEDIE SOUČASNÉ PSYCHOLOGIE. 2. doplněné vydání, Státní pedagogické nakladatelství, Praha 1977. — Dílo je určeno neodborníkům a koncipováno tak, že může být použito jako učební text.

Pavel Říčan, PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI. Orbis, Praha 1973. — Široce pojatý přehled tématu, odborný a současně srozumitelný, se záměrem pomoci při hledání osobní orientace.

Libor Míček, SEBEVÝCHOVA A DUŠEVNÍ ZDRAVÍ. Státní pedagogické nakladatelství, Praha 1976. — Sebepoznání, rušivé prvky a metody jejich zvládání. Význam pro mravní a duchovní život.

Jaro Křivohlavý, JÁ A TY. Avicenum, Praha 1977. — Sociálněpsychologické probrání vztahu mezi dvěma lidmi ze všech hledisek.

Stanislav Kratochvíl, PSYCHOTERAPIE. Směry, metody, výzkum. 2. vydání, Avicenum, Praha 1976. — Velmi solidní pojednání.

TT 4 (1981)

EKUMENICKÉ ČTENÍ

ČESKÝ EKUMENISMUS. Theologické kořeny a současná tvář církví. Vydala Ekumenická rada církví v ČSR. Praha 1976. — První část líčí české církevní dějiny z hlediska dělení a sjednocování. V druhé části referují o 9 členských církvích ERC v ČSR jejich vlastní pracovníci. Přes 230 stran obsahuje cenné informace o našem nekatolickém křesťanství, bez jehož znalosti chybí našemu ekumenismu základy. Katolicismus je v souvislosti zmiňován bez útočnosti, nicméně v tradičně cizím pohledu. Ten má ovšem katolickou obdobu v průkopnických spisech prof. Kubalíka (naposledy ve skriptech Křesťanské církve v naší vlasti, 1978). Ale historické bariéry je třeba překonávat; dobrou příležitost nám poskytuje tato kniha — její čtení se srdcem bratrsky chápavým.

Josef Smolík, SOUČASNÉ POKUSY O INTERPRETACI EVANGELIA. 3. vydání, Praha 1973. — Skripta profesora Komenského fakulty uvádějí do současné protestantské teologie. Srozumitelně podané profily Bartha, Bultmanna, Bonhoeffera aj. až po Hromádku rozevírají panoráma zápolení evangelických myslitelů s živými problémy víry a praxe.

Josef L. Hromádka, PŘELOM V PROTESTANTSKÉ TEOLOGII. FRAGMENT ETIKY. Praha 1979. — Světově uznávaný český teolog a průkopník ekumenismu se zde představuje ve dvou menších pracích. Přelom načrtává vývoj nové teologie od jejích počátků hluboko v 19. století, s vlastním hodnocením. Fragment je náčrt „malé etiky“. Volně parenetickým slohem načrtává autor bytí a konání křesťana v současném světě. (Zemřel 26. 12. 1970.)

EVANGELISCHER ERWACHSENENKATECHISMUS. 3. vydání, Gütersloh 1977. — Tento katechismus pro dospělé byl viditelně inspirován katolickým „Holandským katechismem“: má hovorový sloh, je zasazen do širokých myšlenkových souvislostí, byl zpracován velkým kolektivem z oficiálního církevního pověření — a je s velkým zájmem studován v mnoha malých skupinách. Překonává svůj vzor rozsahem (1350 stran) a zejména mnohem členitější strukturou. Pozoruhodně všechno proniká ekumenický duch, také vůči katolické církvi se přistupuje bratrsky; ke kritickému posouzení byli přizváni i katolíci: Ratzinger, Gründel atd. Výborný úvod do luterského křesťanství. Modelový ekumenický jazyk.

Endre von Ivánka aj., HANDBUCH DER OSTKIRCHENKUNDE. Düsseldorf 1971. — Vynikající a obsažný souhrn vědomostí o křesťanském Východu: dějiny, teologie, liturgie, spiritualita, přehled církví. Mezi autory jsou i prof. Špidlík a Lacko z Papežského orientálního ústavu.

BYZANTSKÉ LEGENDY. Výběr textů ze IV. až XII. století. Praha 1980. — Dvacet vyprávění z byzantské literatury dává vhled do náboženského života starého Východu i do mentality pravoslaví vůbec. Neobyčejně bohatý výkladový slovník vysvětluje odborně a přesně všechno, co by českému čtenáři nemuselo být z náboženské oblasti běžné.

TT 5 (1981)


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|