Vratislav Vaníček: VRATISLAV II. (I.) - PRVNÍ ČESKÝ KRÁL

Autor: Petr Kubín - Číslo: 2006/3 (Recenze)

Vratislav Vaníček: VRATISLAV II. (I.) - PRVNÍ ČESKÝ KRÁL. Čechy v době evropského kulturního obratu v 11. století. Vyšehrad, Praha 2004, 271 str., ISBN 80-7021-655-7.

Vratislav Vaníček působí jako učitel historie na Stavební fakultě ČVUT v Praze a specializuje se na starší české dějiny. Je autorem dvou svazků Velkých dějin zemí Koruny české (II. a III. pro léta 1198—1310), které byly v historické obci přijaty spíše s kritikou než s pochvalou. V rámci nové řady nakladatelství Vyšehrad o velkých postavách českých dějin si V. Vaníček zvolil za téma monografii o svém velkém jmenovci, který byl bezesporu jedním z nejvýznamnějších panovníků české doby knížecí. Vládl od roku 1061 až do roku 1092, kdy se asi v šedesáti letech smrtelně zranil na lovu. Proslul především ostrým sporem s mladším bratrem, pražským biskupem Jaromírem, v jehož důsledku obnovil moravské biskupství (r. 1063) a založil exemptní kapitulu na Vyšehradě (r. 1070). Konečně se stal z milosti římského císaře Jindřicha IV. za odměnu, za podporu v boji s říšskými knížaty, i prvním českým králem (r. 1085).

V. Vaníček své dílo rozdělil na deset kapitol. V první kapitole uvádí do evropských poměrů 11. století, v druhé se už zaměřuje na dynastické předpoklady Vratislavovy vlády a jeho bezprostřední předchůdce na trůně. Pak pojednává o počátcích Vratislavova vládnutí v šedesátých letech 11. století. Posléze líčí církevní reformu, dále zápas knížete s biskupem Jaromírem, příklon Vratislava na stranu římského krále Jindřicha a jeho podporu v boji s papežem. Detailněji pojednává o významu královské koruny a o některých speciálních aspektech Vratislavovy politiky. Uzavírá poněkud do ztracena zamyšlením o celé epoše.

Kniha se snaží o zasazení osobnosti prvního krále do širokého kontextu. To je však na škodu, proud řeky vyprávění je tak široký, že v něm čtenář místy utone. V knize bohužel není ani poznámkový aparát, pouze seznam pramenů a literatury, takže Vaníčkova tvrzení nelze ověřovat.

Pozitivní je fakt, že vznikla první samostatná monografie o králi Vratislavovi, dále poměrně hojná obrazová příloha a celkově pěkná úprava publikace, která je v závěru opatřena rejstříkem a stručným německým resumé.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|