Zdeněk Bonaventura Bouše: MALÁ KATOLICKÁ LITURGIKA

Autor: Oto Mádr - Číslo: 2005/4 (Recenze)

Zdeněk Bonaventura Bouše, MALÁ KATOLICKÁ LITURGIKA. Úvod a poznámky Václav Konzal. Vyšehrad, Praha 2004, 232 str., ISBN 80-7021-709-X.

Těžko se píše o dávném příteli, který se stal jakýmsi hlasatelem pravdy o současném tvaru liturgie po jejím dvoutisíciletém vývoji. K její pokoncilní podobě mnozí přiložili svá dobová, civilizační a osobní kritéria. Důraz na národní osobitost vedl např. leckde ve Švýcarsku až k rozpadu katolické podoby, s dosahem na dogma. Tvořivý duch františkána Bonaventury byl sklíčen povrchní aplikací pokoncilní liturgie u nás, musel jsem ho upozornit na vývoj v církvi. Radostně mi potom hlásil, že s jeho duchem ladí evangelické uvažování. Podle něho začal upravovat naši liturgii, když mohl za Pražského jara působit v pastoraci. Když ve své obci převážně mladých katolíků probouzel stížnosti v církvi, zrušil mu arcibiskup Tomášek právo působit veřejně. On vypracoval písemně vlastní osobité pojetí pokoncilní liturgie pro své věrné. Poslední podobu uložil do této knihy - která volá po kritice jeho kritiky.

Drobné opravy přidal už vydavatel. Kladně lze přijmout zejména to, že autor vzdor velkým sympatiím k evangelictví uměl vystihnout něco z jeho slabých stránek a zůstal katolickým knězem. Svou představu církve však čerpal z podnětů nekatolických. Zásadně převažuje osobní Já nad My, církevním společenstvím s jeho určitými konturami a řádem. Škoda, že jeho správné podněty pro vývoj liturgie a bratrského společenství celé církve jsou překryty prorocky raženými negativními soudy. „Sůl země“ je potřebná, ale zasolená půda je smrt živých organismů.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|