Vojtěch Vlček (ed.): Ženské řehole za komunismu 1948-1989

Autor: Jaroslav Cuhra - Číslo: 2005/4 (Recenze)

Matice cyrilometodějská, Olomouc 2005, 447 + 88 str., obrazové a dokumentační přílohy.

Nová práce připravená Vojtěchem Vlčkem se v mnohém liší od předchozí knihy o perzekuci mužských řádů a kongregací nejen časovým záběrem – tato je dovedena až do roku 1989. Vlček je zde spolu s dalším mladým historikem Petrem Tesařem autorem dvou úvodních statí a editorem, jádrem práce je však soubor textů přednesených na konferenci o ženských řeholích za komunismu samotnými sestrami, případně jimi připravených pro tento sborník. Jedno však mají obě práce společné – dotýkají se navýsost zajímavého tématu, kterému se dosud z různých příčin nevěnovala zdaleka taková pozornost, jakou by si zasloužilo.

Knihu uvádí zajímavá Tesařova studie o vztahu režimu k ženským řeholím po celé období totality, asi skutečně první publikovaný odborný text zachycující proměny režimní politiky, motivované ovšem téměř vždy snahou vytlačit řeholnice z veřejného prostoru a nechat je „dožít“. Jak Tesař přesvědčivě dokládá, asi jediné, co bránilo násilí podobnému tomu, které bylo uplatněno vůči mužským řeholím, byl nikoliv „soucit“ s ženami, ale neschopnost režimu nahradit účinnou práci sester.

Následující pasáž V. Vlčka se zabývá politickými procesy s řeholnicemi v padesátých letech, v níž chronologicky po jednotlivých řádech a kongregacích uvádí ty, o nichž lze dohledat doklady, celkem pak uvažuje až o 150 odsouzených.

Po těchto potřebných úvodech následují texty jednotlivých řeholních komunit (celkem dvaceti šesti), vystavěné buď na vzpomínkách sester a řádových kronikách, nebo i na důkladném archivním výzkumu. Tomu odpovídá i rozsah příspěvků, které jsou v některých případech jen stručným dvoustránkovým záznamem a jindy solidní odbornou studií o tomto úseku dějin řehole. Zvláště texty o českých dominikánkách (S. M. Benedicta Hübnerová OP), o kongregaci Neposkvrněného Početí Panny Marie III. řádu sv. Františka z Assisi (S. Magdalena Němcová) a o kongregaci Školských sester svatého Františka (S. M. Dolores Richtrová) překvapí jak svým rozsahem, tak pečlivostí zpracování. Všeobecně však o každém textu platí, že přináší nové informace a nepochybně je cenným příspěvkem pro poznání nejnovějších církevních dějin. A z příspěvků vyzařující duchovní zakotvení v radostné Službě přináší čtenáři nepochybně více než jen historické poučení.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|