Maria, nejprve překážka, nyní motor ekumeny

Číslo: 2004/1 (Panoráma)

Výsledek 3. mezinárodního fóra mariologie

Zenit, 26. 11. 2002

Pro rozdělené křesťany se Maria stala tématem dialogu. To je výsledek 3. mezinárodního mariologického fóra, které proběhlo koncem listopadu 2002 v Leccu v Lombardii.

Fórum bylo organizováno Papežskou mariánskou akademií na přání Svatého Otce, který se v telegramu obrátil k účastníkům s výzvou, aby tato událost přinesla „nové nadšení“ do mariologických studií.

Postava Marie byla osvětlena z biblického, dogmatického, spirituálního, liturgického a ekumenického hlediska, přičemž poslední hledisko bylo nové.

Fóra se účastnili teologové z celého světa, mj. i zástupci protestantů. Tímto způsobem fórum pokračovalo v iniciativě francouzské skupiny katolických a protestantských teologů z Dombes „Marie dans le dessein de Dieu et la communion des saints“ (Bayard Éditions Centurion, 1999).

Mezi přednášejícími byl i profesor Renzo Bertalot ze společenství Valdenských, které vzniklo ve Francii již před Lutherem a dosud trvá. Valdenský profesor je též konzultorem zmíněné Papežské akademie a s citacemi z Luthera vysvětloval Mariino působení v dějinách spásy její poslušností a životem ve službě Slova.

Pro radio Vatikán objasnil Bertalot Mariin význam v dnešní ekumeně takto: „Mariina postava je posledním z pěti bodů, které papež navrhl pro ekumenický dialog. V tomto bodu se dosáhlo významného pokroku. Od kontroverze se došlo k různým konvergencím, studiem obtížných bodů k bodům, které se blíží vyřešení.“

Valdenský pastor souhlasí se skupinou z Dombes a shrnuje: „Protestanti musí objevit v Bibli Marii a katolíci v Marii Bibli.“

Mariin příklad je poselstvím dnešním lidem: „Na své cestě k Alžbětě nám může Maria říci, abychom neztráceli ze zřetele spásu a nenechali se pohltit současnými okolnostmi, které i ona do jisté míry poznala na útěku do Egypta. Mariino poselství zní, abychom se nenechali svést z cesty a kladli vždy na počátek Abrahámovo zaslíbení, které se určitě splní, a splní se pro nás. Tak můžeme zakusit radost Magnificat. Ukazuje nám horizont přicházejícího Božího království místo horizontu říše zmatků, v níž se dnes nalézáme. To je odpověď na zoufalství dnešní doby.“


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|