Aleš Opatrný: Kardinál Tomášek a pokoncilní proměna pražské arcidiecéze

Autor: Oto Mádr - Číslo: 2003/1 (Recenze)

Karmelitánské nakladatelství 2002, 302 str.

Důkladná (disertační) práce autora, známého bohatou publicistikou a vydáváním svazků z pastorační oblasti, je jeden ze základních textů k poznání recepce II. vatikánského koncilu u nás (s přesahem nad rámec pražské arcidiecéze, protože Tomášek byl dlouho jediný nebo vedoucí biskup u nás). Odborná práce, která dělá čest české teologii, vytěžuje pečlivě sporé prameny, zvláště Tomáškovy oběžníky, ale zasazuje vše do značně komplexního celku různých dokumentů a hlasů i osobních zkušeností mladého kněze pražské arcidiecéze. První blok je věnován koncilu a jeho využívání pražským arcibiskupem. Druhý blok mapuje proměnlivou situaci církve v období 1960-1990. Další blok podává průřez tří desetiletí církve pod vládou kladiva a srpu. Poslední blok bilancuje změny v církevní praxi.

Několik kritických připomínek - Strana 157: O. Mádr nebyl odeslán státem do důchodu, odešel sám z pohraniční farnosti do důchodu v Praze a začal přednášet morální teologii v neveřejných kroužcích a redigovat samizdat. Strana 158: Týž po stati „Modus moriendi církve“ napsal „Jak církev neumírá“. Strana 162: Ještě rok po zákazu VIA mohli její autoři publikovat v Duchovním pastýři pod novým tolerantním šéfredaktorem. Strana 168: Mezi členy Junioru patřily také neméně významné postavy Libor Ovečka, Jolana Poláková a Václav Malý.

Aleš Opatrný se zde zvlášť významně představil jako metodicky zralý a slohem brilantní autor. Přitom po léta provozuje pastorační praxi na několika úrovních a je jednou z nadějí do budoucích let naší církve.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|