Svatý stolec k proviněním kněží

Číslo: 2002/1 (Dokumenty)

Zenit 15..2002

Zenit 15..2002

V letošním lednovém čísle Acta Apostolicae Sedis bylo uveřejněno papežské Motu proprio Sacramentorum Sanctitati Tutela, jež reaguje na pohoršení, jež vyvolávají přečiny kněží proti mravnosti. Jejich až bulvární medializace neznamená, že se tyto delikty bez míry rozmnožily, podotýká arcibiskup Bertone ve svém prohlášení pro tisk. Tento zástupce kardinála Ratzingera v Kongregaci pro víru lituje, že rozvířená pozornost k ojedinělým případům zakrývá skutečnost, že se téměř všichni kněží v této věci chovají vzorně. „Rád bych posílil důvěru vůči velkým řeholním společnostem, jež se už po staletí záslužně věnují výchově mládeže,“ říká arcibiskup.

Papež podepsal svůj dokument 30. dubna 2001 a dal jej na vědomí biskupům světa. Konkrétně v něm ohlásil záměr, aby delikty kněží v této mravní oblasti byly projednávány výlučně před soudem Kongregace pro víru. Tato kongregace vydala dokument, který pojednává danou látku obšírněji. Vypočítává čtyři těžká provinění kněží proti eucharistii, z nichž se tři vztahují také na svátost pokání a mravnost. Deliktu proti eucharistii se dopustí kněz, když ve svatokrádežném úmyslu „odebere, uchovává nebo pohodí“ konsekrované hostie, nemá náležitý postoj vůči eucharistické oběti nebo si z ní dělá posměch, když koncelebruje s kněžími těch církevních společenství, jež nemají apoštolskou posloupnost nebo neuznávají svátostnou důstojnost kněžského svěcení, nebo když někdo se svatokrádežným úmyslem konsekruje jednu ze svátostných způsob (chléb nebo víno) mimo eucharistickou slavnost.

Provinění proti mravnosti, jež v rámci církve podléhá výhradě soudu Kongregace pro víru, je pederastie, „hřích proti šestému přikázání páchaný knězem vůči neplnoletému (pod 18 let)“. Podle těchto norem, jež vydala Kongregace pro víru na pokyn papeže, je každý biskup nebo řeholní představený, který se doví o takovém přečinu nebo zločinu, povinen zavést vyšetřování a jeho akta poslat Kongregaci víry.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|