Slovník náboženství

Autor: Edita Mendelová - Číslo: 2002/1 (Recenze)

Mircea Eliade - Ioan P. Culianu SLOVNÍK NÁBOŽENSTVÍ. Argo 2001, 318 s.

Mircea Eliade - Ioan P. Culianu SLOVNÍK NÁBOŽENSTVÍ. Argo 2001, 318 s.

Proslulý rumunský religionista, Mircea Eliade a jeho žák Ioan P. Culianu sepsali jednu z nejpřehlednějších encyklopedií na téma mystiky a náboženství.

Eliade pomýšlel na jeho napsání již dlouho. Ale poněvadž byl zaměstnán dokončováním své práce Histoire des croyances et des idées religieuses, pověřil zpracováním tohoto díla svého studenta Culianu. Ten je dokončil. Mircea Eliade se vydání Slovníku již nedožil, zemřel 1986 a Slovník vyšel v Chicagu 1989.

Slovník obsahuje 33 hesel, členěných jednak systémově (např. buddhismus, křesťanství, zoroastrismus...), jednak etnicky (Thrákové, Egypt, Germáni, Slované a Baltové...) a celé je to seřazeno abecedně. Následuje rejstřík a výběrová bibliografie.

V obsahu jsme naprosto nespokojeni s heslem „křesťanství“. Je zpracováno velmi špatně. Názvuky jsou již v úvodu, ale samo heslo dopadá ještě hůře. Vůbec se nepřihlíží k tomu, že křesťanství má vlastní teologii a protože se definuje jako zjevené náboženství, zaujímá mezi ostatními zcela specifickou pozici. Naopak neortodoxní-heretické směry jsou zde viděny neproblematicky, zjednodušeně a jako ty, které na rozdíl od oficiální nauky přinášejí něco „úplně nového“. Celkově lze konstatovat, že toto heslo obsahuje víc problémů, než kolik jich řeší. Ostatní hesla jsou zpracována poněkud lépe.

Kniha je graficky hezky upravena a čtivě přeložena. Nad konečným výsledkem knihy se nám vznáší otazník: Je cena, kterou autoři platí za přehlednou encyklopedii o náboženství, úměrná zisku, který z ní získá čtenář?


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|