Kongres ESKT

Autor: Miloš Raban - Číslo: 2009/4 (Panoráma)

Evropská společnost pro katolickou teologii organizuje každé dva roky mezinárodní konferenci, na které se shromáždí nejen její členové, ale je otevřená i ostatním teologům. Letos (20.–23. srpna) byl kongres uspořádán v Mary Immaculate College univerzity v Limericku na jihozápadě Irska. Z českých teologů se ho účastnili doc. Miloš Raban a dr. Michal Podzimek z Přírodovědecko-humanitní a pedagogické fakulty Technické univerzity v Liberci, a doc. Eduard Krumpolc z Cyrilometodějské teologické fakulty Palackého univerzity v Olomouci.

Hlavní téma letošního kongresu bylo Vzdychající stvoření – ekologie a ekonomie, interdisciplinární teologické perspektivy. Program byl věnován mezioborovému teologickému zkoumání role křesťanství a ekologie či ekonomie v evropském měřítku. Zamýšlel se nad napjatým vztahem mezi lidskou ekologií, ekonomií a Božím stvořením a nad tím, jak může být toto téma uchopeno teologicky. Na irském kongresu byl přítomen největší počet účastníků v historii kongresů: 450 osob.

Kongres se snažil uchopit svá témata z ekumenické a interdisciplinární perspektivy a vyjádřil naději, že přispěje k silnější přítomnosti teologie v současné diskusi o Evropě, její identitě, roli, budoucnosti. Zkoumal současné dějiny teologie vztahů napříč akademickým, církevním a společenským světem, zabýval se otázkou vzniku apokalyptických reflexí ekologie, pohybujících se mezi historií a fikcí: ekologie a ekonomie jako paradigma inkarnace, spása ve světě, objevení budoucnosti na 2. vatikánském koncilu a odpovědnost za stvoření jako kněžská a advokátní služba z hlediska teologické etiky.

Kongres otevřel biskup limerické diecéze a velký kancléř univerzity mons. Donald Murray, prezident Evropské společnosti pro katolickou teologii prof. Eamonn Conway a její čestný prezident prof. Peter Hünermann, který založil nadaci na podporu doktorandů teologie z evropských zemí. Jeho nadace také pořádala oslavu k 20. výročí založení Společnosti.

Naše Česká společnost pro katolickou teologii měla i tentokrát vlastní workshop na téma Teologické aspekty antropického principu. Úvodní referát a koreferát měli doc. Eduard Krumpolc a doc. Miloš Raban.

Neděle byla věnována zasedání valného shromáždění, na němž byla zvolena nová zastupující prezidentka Společnosti – předsedkyně rakouské sekce dr. Sigrid Müller z Institutu morální teologie Katolické teologické fakulty vídeňské univerzity.

Odpoledne zasedalo kuratorium, které tvoří členové jednotlivých národních sekcí (asi 40 osob). Zde bylo zvoleno nové prezidium ESKT a potvrzeno příští zasedání kuratoria, které přijalo pozvání nové zastupující předsedkyně do Vídně na únor příštího roku. V roce 2011 se bude ve Vídni konat také Evropský kongres. Téma vídeňského kongresu se upřesní při zasedání kuratoria.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|