Anotace

Číslo: 2009/1 (Recenze)

Karel Vrána, SVOBODA K PRAVDĚ. Výběr a uspořádání Jolana Poláková, doslov (o životě a díle autora) Vojtěch Novotný. Vyšehrad, Praha 2008, 312 s. – Kniha poskytuje obraz o mnohorozměrnosti Vránova filosofického zaměření: počínaje živými tématy na pomezí filosofie a teologie přes bezprostředně kladené existenciální otázky „zakázaných“ českých básníků až po aktuální hlediska filosofie přírody, a zejména až ke stále otevřené problematice poslání křesťanského myšlení v dnešním světě.

Thomas E. Woods, Jr., JAK KATOLICKÁ CÍRKEV BUDOVALA ZÁPADNÍ CIVILIZACI. Přeložili Michaela a Václav Freiovi. Res Claritatis, Praha 2008, 208 s. – Z obsahu: Jak mniši zachránili civilizaci; Církev a univerzita; Církev a věda; Umění, architektura a církev; Původ mezinárodního práva; Církev a ekonomie; Jak katolická charita změnila svět; Církev a západní zákonodárství; Církev a západní morálka; Svět bez Boha. – Věcný a jmenný rejstřík. Předmluva biskupa Dominika Duky.

Matka Tereza, POJĎ, BUĎ MÝM SVĚTLEM. Soukromá korespondence světice z Kalkaty. Ed. Brian Kolodiejchuk. Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří 2008, 480 s. – V praktickém ohledu významné svědectví o možnosti plného lidského života. Pro spirituální teologii důležitý podnět k novému průzkumu konstant a proměnných v dějinách komunikace mezi Bohem a lidmi.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|