Bernhard Welte v souborném vydání

Autor: Holger Zaborowski - Číslo: 2006/4 (Panoráma)

Ke 100. výročí narození tohoto německého filosofa náboženství vyšly v letošním roce v nakladatelství Herder první svazky kompletního vydání jeho děl: Person a Hermeneutik des Christlichen.

Mezi mnoha jinými texty budou v těchto Gesammelte Schriften nově dostupné i jeho nejzávažnější knihy: Religionsphilosophie, sborníky Auf der Spur des Ewigen, Zeit und Geheimnis a Zwischen Zeit und Ewigkeit, dále jeho úvahy Dialektik der Liebe nebo Determination und Freiheit, a také Gott und das Nichts, kde se Welte zabývá otázkou, jak lze ve zkušenosti nicoty zvláštním způsobem zakusit Boha. Nově dostupný bude i Welteho koncentrovaný zásadní text Heilsverständnis, stejně jako jeho reflexe myšlení Mistra Eckharta a jeho stále ještě podnětné úvahy Wahrheit und Geschichtlichkeit nebo Geschichtlichkeit und Offenbarung.

V těchto dílech mají trvalý význam především dva autorovy postoje: radikalita tázání a radikalita vyhlížení. Welte se nespokojoval s domnělými jistotami. Stále se ptal, a to i „krajními otázkami“, které jsou nepříjemné, které nás staví do temných okamžiků, když se zdá, že se všechno hroutí. Podle Welteho žije člověk jako ztělesněná otázka mezi konečností a nekonečností. Je bytostí otevřenou ke smyslu, která se však může stále znovu uzavírat a dostávat do úzkých. Touží po vykoupení a zároveň zakouší své meze.

Welte stojí vždy u člověka a naslouchá mu, mlčí s ním, když slova selhávají. To vysvětluje sílu útěchy, která vychází z jeho textů. Jeho teologie je teologií jeho doby. Ale pokud je to ještě i naše doba, má nám stále co říci — přinejmenším to, že se musíme vždycky znovu sami ptát a myslet.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|