Projekt budoucnosti Evropy

Autor: Martin Bílek - Číslo: 2004/4 (Panoráma)

Bližší informace o konferenci v Puchbergu je možno nalézt na www.katholikentag.at

Ve dnech 28.–30. ledna 2004 se uskutečnilo v rakouském městě Puchberg/Wels v rámci cyklu středoevropských katolických dnů sympozium „Společnost a hospodářství v době proměn – spoluúčast církve na projektu budoucnosti Evropy“. Spolupořádaly ho tři biskupské konference (rakouská, chorvatská a slovinská) a byla zde zastoupena řada předních odborníků z Rakouska, Německa, Slovinska, Chorvatska, Bosny a Hercegoviny, Slovenska, Polska, České republiky, Irska a Francie.

Linecký biskup Dr. Maximilian Aichern se zamýšlel nad pronikavými změnami v Evropě, které si snad ani plně neuvědomujeme. Očekávané rozšíření Evropské unie je podle něho bezesporu velkou událostí. Naději vkládá do aktivní účasti všech společenských a sociálních vrstev na utváření budoucí tváře Země.

Dublinský arcibiskup Diarmuid Martin poukázal na problematiku lidí bez domova (např. v Dublinu okolo 4000). To, jak pomoci těm nejpotřebnějším, by mělo být základní otázkou pro společnost.

Spolková ministryně zdravotnictví Maria Rauch-Kallat se zaměřila na problematiku diskriminace žen v církvi. Chce-li církev ovlivňovat budoucí tvář Evropy, nemůže opomíjet významnou roli žen ve společnosti a církvi. Poukázala na celoevropský pokles porodnosti.

Dnešní společnost a její religiozitu z pohledu sociologa a pastorálního teologa představil Prof. DDr. Paul Michael Zulehner v příspěvku „Kde stojí církev ve společnosti: Megatrendy – šance – hranice.“ Státy bývalé monarchie byly v průběhu 20. století vystaveny dvěma totalitním režimům. Ve středoevropských zemích jsou tři velké skupiny: tzv. náboženské kultury (Chorvatsko, Polsko, Litva), polarizované kultury (Rusko, Ukrajina, Maďarsko) a ateistické kultury (ČR a bývalá NDR). V zemích bývalého východního bloku můžeme získat zkušenost, že církev může obstát i v podmínkách poroby a útlaku. V Evropské unii budeme společně hledat správnou rovnováhu mezi svobodou a spravedlností, sekularitou a spiritualitou.

Dr. Christoph Leitl z Rakouské pracovní komory zdůrazňuje důležitost iniciativy, která vyvěrá ze základních struktur: obcí, regionů, krajů atd.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|