Oto Mádr: K jádru věci. Aktuální reflexe z let 1993-2003

Autor: Jindřich Šrajer - Číslo: 2004/2 (Recenze)

Vyšehrad, Praha 2003, Edice Život, 93 str.

Kniha známého českého teologa Oty Mádra „K jádru věci“ je výběrem autorových textů publikovaných v posledních deseti letech. Jde o uvážlivé a hluboké texty, ve kterých se autor, s upřímností a lehkostí sobě vlastní, dotýká nejzákladnějších otázek lidského bytí, podstaty víry, církve a společnosti. Nenásilně a citlivě nás uvádí do křesťanského bohatství ducha a víry, která je, jak správně poukazuje, záležitost srdce a rozumu, ale v prvé řadě milosti. Víra jako dar je pro něj živý dynamismus, o který je třeba, v návaznosti na křehkost lidské existence, neustále prosit a nově jej objevovat. Právě reflexe žité víry a její aplikace na konkrétní problémy dneška v duchu koncilního „aggiornamenta“ jsou podstatou Mádrovy „živé teologie“, chcete-li „žité teologie“.

Při četbě textů máme co do činění s jemnou, zato důraznou a pevnou touhou hledat a zároveň poukazovat na „jádro věci“, kterým je zjevený Kristus přítomný v církvi a srdce člověka, kterému je adresována evangelijní výzva. Z tohoto pohledu se nemůže Oto Mádr vyhnout ani nejožehavějším tématům a problematickým zákoutím církevního života a nevyzvednout význam rozmanitosti a dynamiky církevního smýšlení. Tato rozmanitost a dynamika bývá poněkud uměle redukována do dvou proudů: tradicionalismu a progresivismu. Východiskem je pro autora dynamický střed charakteristický organickým spojením věrnosti a otevřenosti, jako ochrana proti strnulosti a naopak odklonu od podstaty.

Všechna témata, kterých se Oto Mádr dotýká, jsou pojímána s respektem ke svobodě jednotlivce a autonomii jednotlivých skutečností. Neustále je zdůrazňován dialog. Dialog všech lidí dobré vůle a dialog ekumenický. Má jít o konstruktivní dialog opřený o fundament poznání, ochotu lásky k naslouchání, a to v pokoře a věrnosti. Dialog, který má odhalovat neustálou Boží přítomnost ve stvoření, v rámci veškerého dění ve světě a v lidstvu. Jde o objevování Boží prozřetelnosti, a tím vlastně o rozkrývání naděje pro budoucnost člověka, lidstva a světa.

Kniha, charakteristická svojí lidskou a teologickou zralostí, hlubokou láskou ke Kristu a církvi, starostí o člověka, jistě stojí za přečtení. Nejsou zde nabízeny hotové odpovědi, vládne zde duch otevřenosti a pokory. Kniha je dobrým doplněním dřívějších autorových děl.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|