Anotace

Číslo: 2003/2 (Recenze)

Církevní procesy padesátých let . Sborník příspěvků z konference. Karmelit. nakl., Kostelní Vydří, 2002, 280 s. plus příloha fototypicky přetištěných dokumentů. Vědecký redaktor Jan Stříbrný. - Po rozsáhlém přehledu (V. Vaško. A. Rázek) následuje série pojednání o konkrétních procesech (V. Vlček, Z. Charouz, B. K. Fojtíková. J. Kafka, S. Balík, J. Cuhra). Velmi živý vhled do církevní "politiky" marxistického režimu.

Političtí vězni padesátých let . Pocta statečným. Katalog 46 osobností (fotoportréty od významných fotografů s životopisnými medailony) na 117 stranách velkého formátu na křídě vychází letos k výstavě v domě fotoateliéru Langhans v Praze. Vedle čtyř katolických duchovních je tu množství důstojníků a dalších bojovníků za svobodu.

Jiří Mikulášek, Sejdeme se v nebi . Životní příběh mladého kněze Jana Buly. Vydalo Biskupství brněnské, 2003, 79 s. - Čtivý životopis mučedníka od generálního vikáře brněnské diecéze s předmluvou biskupa Vojtěcha Cikrleho je doplněn rozhovorem s autorem. Jeho mínění je, že dnešní mládež potřebuje vzory bytostně prožívané víry.

Benedikt V. Holota, Nebyl jsem hrdina . Vzpomínky na totalitu 1950-1989. Karmel. nakl., Kostelní Vydří, 2002, 120 s., množství autorových ilustrací. - Františkánsky upřímný životopis s velmi pestrým průběhem: od studia teologie přes násilné soustředění řeholí, tajné svěcení, řadu zaměstnání, pak léta farářování a nakonec návrat do pražského konventu. Ale vždycky v důvěře v Boží vedení, poctivý duchovní a kněžský život plný dobrodružství a úspěšného svědectví Pánu.

Kardinál Josef beran, Malý sborník dokumentů . Pastorační středisko sv. Vojtěcha při Arcibiskupství pražském, Praha, 2000, 68 s., 17 stran fototypických dokumentů. - O osobnosti, která se stala takřka symbolem vzdoru proti nastupujícímu komunismu u nás, nemáme zatím náležitou literaturu (výjimkou je aspoň životopis M. Luňáčkové Velká mše, Řím 1970). Tato brožura je výzvou, také proto, že probíhá proces Beranova blahořečení. Obsahuje výběr z dopisů, pastýřských listů a prohlášení, něco málo o něm a o dění v té době, bibliografii. Fototypické dokumenty na 17 stranách jsou působivým doplňkem odpůrce a vězně dvou totalit.

Pastýřské listy 1945-2000 . Arcidiecéze pražská. Karmel. nakl., Kostelní Vydří, 2003, 632 s. - Impozantní pramenné dílo (jehož hlavní autorka Alice Grundová se skryla v anonymitě), je jakási dramatická osnova druhé polovice dvacátého století, vytvářená a komentovaná zejména projevy nejpřednějšího z českých biskupů. Patří nejen do odborných, ale i např. farních knihoven celého Česka.

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, securitas imperii 9 . Praha, 2002, 392 s. - Od roku 1952 do prosince 1988 - s výjimkou Pražského jara - byl u nás rušen poslech řady vysílaček ze zahraničí. Zejména šlo o Svobodnou Evropu (1220 min. denně), BBC (170 min.), Hlas Ameriky (120 min.) a Vatikán (60 min.). Stať poskytuje množství informací rázu politického i technického.

Ivan Medek, Jak to vidím . Z rozhlasových komentářů 2000-2002. Vyšehrad, Praha, 2003. - Zásluhou Jolany Polákové se nám dostává v knižní podobě více než stovka vybraných komentářů, které namlouval a týdně nabízel na vlnách stanice Rádio Classic FM náročným posluchačům jeden z význačných bojovníků za svobodu. Promlouvá z pozorovatelské základny, jež je dána jeho křesťanstvím, pokorným vlastenectvím, noblesním evropanstvím" (z úvodu Pavla Tigrida). Dodejme, že v roce 1968 pomáhal roztáčet kola církevního života rozsáhlou peticí katolíků. Tato úhledná knížka do kapsy v pestrém souboru pozorování politiky ("Co s lustracemi?") i prožívání víry ("Co to je půst?") představuje jako celek osobitý katechismus křesťanského a angažovaně občanského vidění světa.

Petr Piťha, Kříž Kristův v dějinách lidstva . Edice Chvilka klidu č. 7, vydal COMDES, Praha, 2001, 63 s. A6. Připojena krátká verze. - Autor celé řady duchovních děl zde uveřejnil meditace, které pomáhaly v 70. letech ak. sochaři Karlu Stádníkovi s účastí P. Vladimíra Rudolfa ideově ztvárnit jeho originální křížovou cestu v Praze-Lhotce, pojatou jako dějinný obraz Kristova utrpení v lidstvu.

Milan Balabán, Veronika Tydlitátová, Gilgameš . Mytické drama o hledání věčného života. Vyšehrad, 2002, 296 s., vazba, ilustrace. - Obsáhlé dílo o babylonském eposu, jeho souvislostech a paralelách starořeckých, biblických i buddhistických.

Môj vreckový katechizmus . Ze špaň. originálu J. Jurko a kolektiv. BENS, Kapušany, 2001, 84 s., kapesní formát.

Chiara Lubichová, Výkřik . Ježíš ukřižovaný a opuštěný v dějinách a v životě Hnutí fokoláre od jeho zrodu v roce 1943 až ke vstupu do třetího tisíciletí. Nové město, Praha, 2001, 155 s. - Meditace zakladatelky Fokoláre proložená mnoha vzpomínkami na těžké i dobré chvíle tohoto hnutí. Je to jeho obraz jakoby zevnitř.

Jan Čep, Cesta na jitřní . Trinitas, 2002, 46 s. Předmluva O. Kopecká- Valeská, doslov M. Trávníček, ilustrace J. Šerých. - Spisovatel, spíše básník a duchovní meditátor, přednášel po léta ve Svobodné Evropě své úvahy, vděčně přijímané i při opakování z Prahy po osvobození.

Wolfgang Grocholl, Joseph Nartin Nathan . Matice slezská, Biskupství ostravsko-opavské, 2002, 140 s., obrazová příloha. - Životopis významného světícího biskupa olomoucké arcidiecéze, který byl pověřen těžkým úkolem pečovat o slezskou oblast v hranicích ČSR i v Německu, zejména v krutých dobách války a po ní, kdy německé Slezsko obsadili Poláci.

Karel Schulz, Poutní píseň k panně marii na květnou neděli . Trinitas, Svitavy, 2003, 24 s. - Poetická meditace.

Jiří Maria Veselý, Most a cesta domů . Řím, 1990, 112 s., obrazová příloha. - Autor je pilný badatel v problematice Velké Moravy, Slovenska a cyrilometodějství.

MUDr. L. Lázničková a CENAP, Přirozené plánování rodičovství . Průvodce symptotermální metodou. 24 s. CENAP, Trnitá 8, 602 00 Brno. - Praktická ilustrovaná příručka.

Antonie Hofmanová, Kapka vody . Jilemnice, 2000, 32 s. - Volné reminiscence známé katolické apoštolky.

Antonie Hofmanová a její přátelé, Květ pro krále . 2000, 64 s. - Dramatický zápas o záchranu nemocné, která zrála pro nebe.

Antonie Hofmanová, Pater Fouk . - Portrét P. Josefa Kacálka (1922-1997), výrazné kněžské postavy z doby totality.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|