2000 let křesťanství. Ilustrované církevní dějiny

Číslo: 1999/5 (Recenze)

Sestavil Günter Stemberger. Dodatek k českým církevním dějinám po 1918 napsal Václav Vaško. Karmelitánské nakladatelství 1999, 1011 s. velkého formátu na křídě, převážně barevné ilustrace.

Členění: Úvod do dějin křesťanství - Pohanská pozdní antika - Křesťanská pozdní antika - Raný středověk - Vrcholný středověk - Období reformace - Období absolutismu - 19. století - 20. století - Historický komentář (krátká dílčí pojednání doplňující předchozí části, k nim je přiřazen Dodatek o českých dějinách a Slovník pojmů z církevních dějin).

Přesto, že prosvítá základní koncepce nekatolické redakce, je snaha katolická hesla svěřit katolickým znalcům a udržovat ekumenickou vyváženost. Na některé nedotaženosti je však třeba upozornit aspoň ukázkově. U Petra je zamlčena nejstarší stopa primátu v 1. listu papeže Klementa a přineseny jen staré kritiky (83) bez pozitivních svědectví z té doby (84n) v rozporu i s vlastním heslem Papežství (970). K obrázku z katedrály je řeč o mši, ač lidé jdou k východu. Teologie 19. století předvádí kromě jediného katolíka J.A. Möhlera (ani J.H. Newman není zmíněn) řadu kritiků včetně neteologů (Feuerbach, Kierkegaard, Nietzsche). Ve 20. století je právem věnováno značné místo velkým evangelíkům Barthovi, Bultmannovi a Tillichovi, z katolíků jen Rahnerovi a krátce Ratzingerovi (proč ne von Balthasar, Congar, de Lubac?). Na vrub české redakce padá např. „Katolických“ místo „Teologických“ textů (917); „evangelick“ rady místo „evangelijní“ - paradoxně před heslem "Evangelický". Nahodile postřehnuté vady naznačují, že tak vzácné a drahé dílo trpí tím, že k teologické a historické revizi nebyli přizváni odborníci. - S těmito výhradami je možné dílo doporučit.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|